Playtech te învață: Scurtături pentru o tranziţie facilă de la Windows la Mac OS X
Numărul celor care trec de la Windows la Mac creşte în fiecare zi, iar o listă cu scurtături de taste va facilita această tranziţie.
Indiferent cât de ancoraţi suntem în sistemele de operare create de Microsoft, cei de la Apple se pare că au luat mai multe decizii benefice când vine vorba de evoluţia propriei platforme. Altfel nu îmi explic de ce am început să văd din ce în ce mai multe MacBook-uri în jurul meu şi gigantul din Cupertino este singura companie care a înregistrat creşteri de vânzări de desktop-uri şi notebook-uri în ultimii ani.
Nici măcar nu a fost nevoită să apeleze la hibride dubioase cu o funcţionalitate îndoielnică, compania lui Tim Cook vinde aceleaşi sisteme portabile de câţiva ani cu configuraţii actualizate.
În cea mai mare parte, tranziţia de la Windows la Mac este una incredibil de facilă. Dacă vreţi însă să fiţi mai eficienţi şi să nu staţi toată ziua cu mâna pe mouse, sunt necesare câteva scurtături de taste pe care să le aveţi în minte. În OS X, cele mai multe dintre ele sunt similare cu cele pe care le ştiţi deja, cu menţiunea că în loc de CTRL veţi folosi aproape de fiecare dată în schimb Command sau Option.
Lansare şi închiderea de aplicaţii
Căutarea spotlight este locaţia principală prin care puteţi ajunge la o aplicaţie din doar câteva apăsări de taste. După ce aţi apăsat Command + Space si v-a apărut o zonă de căutare în colţul din dreapta sus al ecranului, începeţi să introduceţi câteva litere din numele programului care vă interesează şi accesaţi-l printr-un simplu Enter. Comportamentul este similar cu zona de căutare de pe Windows la care ajungeţi în partea de jos a meniului de Start după ce aţi apăsat tasta Windows.
Închiderea forţată a aplicaţiilor este la fel de utilă uneori pe Mac, precum pe Windows. În OS X nu se pretează însă combinaţia CTRL+ALT+DEL. Aceasta din urmă este înlocuită cu Command + Option + Escape. După apăsarea respectivei combinaţii de taste va fi afişată o listă de aplicaţii care rulează, dintre care o veţi putea închide pe cea care s-a blocat. Dacă nu puteţi ajunge la respectiva fereastră, intitulată sugestiv ,,Force Quit Applications”, există o combinaţie pe care o puteţi apăsa pentru a închide instant aplicaţia care nu răspunde din prim plan. Aceasta implică apăsarea simultană a Command + Shift + Option + Escape.
În mod evident, dacă apelaţi la astfel de artificii, este foarte probabil că documentul la care lucraţi să se piardă. În concluzie, similar cu Task Manager pe Windows, folosiţi Force Quit doar în cazuri extreme.
Navigarea pe internet
Toate browser-ele de internet au foarte multe scurtături de taste în comun. Pentru că vorbim de aceleaşi aplicaţii atât pe Windows cât şi pe OS X şi scurtăturile sunt apropiate. Excepţia de la regulă ţine de înlocuirea tastei CTRL cu Command.
Command + F – Deschide o fereastră de căutare pentru a găsi ceva pe pagina web din faţa ochilor. Această scurtătură funcţionează şi în multe alte aplicaţii, gen editoare de text.
Command + Săgeată Stânga – Vă duce la pagina anterioară
Command + Săgeată Dreapta – Vă duce la pagina următoare
Command + T – Deschide un tab nou
Command + W – Închide tab-ul activ
Command + L – Vă mută cursorul în bara de adresă pentru a începe mai rapid introducerea unei noi adrese ce urmează să fie accesată printr-un Enter.
CTRL + TAB – Perindaţi-vă prin tab-urile deschise
CTRL + Shift + Tab – Perindaţi-vă prin tab-urile deschise în sens invers
În urmă cu aproximativ un an am creat o listă de 50 de scurtături pe care le puteţi folosi în orice browser, pentru mai multă inspiraţie acesta este un punct bun de start.
Editoare Text
Editoarele de text funcţionează în mare parte la fel, atât pe Mac, cât şi pe Windows. Din nou, veţi apăsa aproape de fiecare dată CMD în loc de CTRL. Până vă veţi obişnui cu această schimbare va dura mai mult decât vă aşteptaţi pentru simplul fapt că poziţia tastei CTRL este exact în colţ, în timp ce Command este plasată în stânga tastei Spaţiu.
Command + A – Selectează tot
Command + X – Decupează
Command + C – Copiază
Command + V – Lipeşte
Command + Z – Anulează ultima commandă – Undo
Command + Shift + Z – Aplică din nou ultima comandă – Redo
Command + Săgeată Stânga – Mută cursoul la începutul liniei
Command + Săgeată Dreapta – Mută cursoul la sfârşitul liniei
Option + Săgeată Stânga – Mută cursorul la stânga cu un cuvânt
Option + Săgeată Dreapta – Mută cursorul la dreapta cu un cuvânt
Option + Delete – Şterge cuvântul din stânga cursorului.
Nu uitaţi că pe Mac tasta Delete funcţionează similar cu Backspace pe Windows. Pe o tastatură de MacBook nu există echivalentul tastei Delete de pe un PC. Lipsesc de asemenea, Page Up, Page Down, Print Screen, Insert, Home şi End.
Pentru selecţia de text funcţionează aceleaşi scurtături pentru mutarea cursorul într-o direcţie sau alta, cu menţiunea că veţi apăsa în plus şi pe tasta Shift. De exemplu, pentru a selecta cuvântul din stânga cursorului, apăsaţi pe Option + Shift + Săgeată Stânga.
Management de aplicaţii deschise
Pentru a sări rapid de la o aplicaţie deschisă la alta, prin intermediul meniului capturat mai sus, folosiţi Command+Tab, identic ca funcţionalitate cu Alt+Tab, pe care îl cunoaşteţi de foarte mulţi ani. Command + Shift + Tab e la fel ca şi Command + Tab, cu menţiunea că se schimbă sensul în care vă perindaţi printre aplicaţii.
F3 – apelează Mission Control, o interfaţă prin care puteţi vedea toate toate desktop-urile virtuale şi toate festrele aplicaţiilor deschise
CTRL + Săgeată Stânga – Mută poziţia unui desktop virtual mai la stânga
CTRL +Săgeată Dreapta – Mută poziţia unui desktop virtual mai la dreapta
Ca alternativă la ALT+F4 pe PC, pentru a închide o aplicaţie în mod normal pe Mac, trebuie să apăsaţi pe Command + Q. Singura excepţie de la această metodă este Finder, Explorer-ul de Mac. Dacă vreţi să închideţi o fereastră de Finder folosiţi Command + W.
În cazul în care lucraţi la un tutorial şi aveţi nevoie de capturi de ecran, pe Mac este mai simplu să le realizaţi nativ decât pe Windows. Apăsaţi Command + Shift + 3 pentru a realiza o captură a întregului ecran sau Command + Shift + 4 pentru a imortaliza doar o anumită zonă de pe desktop. Fiecare imagine realizată prin această metodă ajunge pe desktop.
Citește și: Top 20 scurtaturi din taste pentru Microsoft Windows
Mac sau Windows?
Fiecare platformă vine cu avantajele ei. OS X-ul incorporează un nivel sporit de stabilitate demonstrat de foarte mulţi ani prin diverse studii, Windows-ul continuă să aibă o librărie stufoasă de aplicaţii pe care le cunoaşteţi din totdeauna. Cel mai potrivit răspuns este că o platformă sau alta v-ar putea avantaja într-un anumit domeniu de activitate. Trecînd însă peste aceste detalii, scurtăturile de tasta de mai sus vă vor ajuta să fiţi mai eficienţi când vine vorba de interacţiunea cu platforma. Din punctul meu de vedere, asta e cel mai important.
Citește și: 40 de combinaţii de taste pentru eficienţă sporită în editoare text şi nu numai